Kandidat nr 14 på Junilistans EU-valsedel

Mitt foto
Återerövra demokratin - Halvera EU-avgiften - Folkomrösta om Lissabonfördraget

söndag 30 november 2008

EU - vägen från demokrati till fåvälde

EU:s problem är att ett fåtal politiker fattar beslut som saknar förankring i Europas länder. Frankrike och Nederländerna röstade nej till EU konstitutionen 2005. Konstitutionsförslaget borde därför vara död och begravet. Politikerna höll en låg profil i två år. 2007 under Tyskland och Angela Merkels ledning dammades det gamla konstitutionsförslaget av, gavs en ny förpackning och presenterades som Lissabonfördraget. Fördraget presenterades som något helt nytt trots att det är till 95% identiskt med det gamla.

Den största skillnaden är att Lissabonfördraget har gjorts oläsbart för att stoppa kraven på folkomröstning. Det fungerade i 26 länder där parlamenten tar på sig rollen som beslutsfattare. Den Irländska konstitutionen tillåter inte att fördraget antas utan folkomröstning. I juni i år röstade irländarna nej med en övertygande majoritet. Eftersom alla EU:s medlemsländer måste säga ja så borde även Lissabonfördraget vara dött och begravet.

I stället börjar en bisarr diskussion bland EU-topparna. ”Vi måste analysera varför irländarna röstade nej.” De försöker på alla sätt hitta olika förklaringar utom den uppenbara; att européerna inte tycker om imperiebyggande och inte vill ha en Europeisk superstat.

Sveriges riksdag blundade för när de godkände Lissabonfördraget. SVT-programmet Debatts undersökning visar att bara en av fem riksdagsledamöter har förstått innebörden av Lissabonfördraget. Fyra av fem riksdagsledamöter gör som de blir tillsagda och trycker på den röstningsknapp som partiledningen vill.

Det är inte svårt att förstå att valdeltagandet i EU-valen blir lågt när det är så tydligt att det inte finns någon demokrati inom EU. Jag påstår inte att EU är diktatoriskt utan det är ett mellanting. EU är ett fåvälde som styrs av de stora länderna med stöd av en kolossal byråkrati, vars största mål är att lägga under sig fler beslutsområden. Gurkorna och jordgubbarna är bara ett symptom på EU:s mastodontsjuka.

Vad är alternativet?

EU borde ta flera steg tillbaka och återgå till att vara ett samarbetsorgan för självständiga nationer. Det är förmågan att ta tillvara den kreativitet som finns på lokal nivå som för utvecklingen framåt. Med Lissabonfördraget gör EU tvärtom och skapar en likriktning som kommer att hämma kreativitet och utveckling i Europa.

Det finns massor med saker som EU kan syssla med. Ett bra exempel inom miljöområdet är förslaget från Junilistan om ett enhetligt pantningssystem inom hela EU. Just samarbete mot gränsöverskridande miljöförstöring och kriminalitet samt att utveckla den inre marknaden är uppgifter som EU ska syssla med.

Skrota den gigantiska apparaten för EU-stöd till jordbruket och regionalstödet, Dessa uppgifter löser länderna bäst själva. Genom att EU återgår till sina basuppgifter så kan vi halvera EU-avgiften. De pengar som blir över kan vi använda till att lösa inhemska problem. Det är skamligt att svenska skattepengar hamnar i form av jordbruksbidrag hamnar i fickorna på storgodsägare och sydländska tobaksodlare. Med mindre pengar i EU-maskineriet kan vi också minska de omfattande bedrägerier och fusk som förekommer idag.

Det är viktigt skapa ett ökat inflytande för de som är kritiska till vart EU är på väg. Vi kan inte acceptera det mantra som ja-till-allting-partierna kommer med; ”Sverige måste vara med fullt ut.” Genom att bara säga ja till allting, oavsett hur tokigt det är, så låter man en liten politisk elit med stöd av sina byråkrat-trupper bestämma allt av vikt.

Det är därför som varje röst i valet till Europaparlamentet den 7 juni nästa år är oerhört viktig. Den som känner uppgivenhet inför EU och av den anledningen inte går och röstar lämnar i praktiken walk-over till imperiebyggarna. Tänk om – tillsammans kan vi visa att europaprojektet är på väg åt fel håll – gemensamt kan vi rösta in konstruktiva EU-kritiker i parlamentet.

Rösta på Junilistan som sedan 2004 funnits i EU-parlamentet och konsekvent arbetat för att ta hem makten över Sverige. Vi vill ha ett Europa med självständiga nationer som samarbetar för att få en bättre miljö och ett bättre välstånd.

Hans Nilsson, Junilistan

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Men de styrande har inte förstått http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2121925.svd
DN - http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=856569

Inga kommentarer:

 
Bloggtoppen.se