Kandidat nr 14 på Junilistans EU-valsedel

Mitt foto
Återerövra demokratin - Halvera EU-avgiften - Folkomrösta om Lissabonfördraget

söndag 30 november 2008

Alliansfriheten är död

EU påstås vara en garant för freden. Det är en av dimridåerna som presenteras för svenska folket. EU inleddes efter andra världskriget för att förhindra att tyskar och fransmän skulle fortsätta att förgöra varandra. Ursprungstanken var god men någonstans på vägen har någonting gått snett.

Sveriges 200-åriga alliansfrihet har framgångsrikt hållit oss utanför två världskrig. Nu är den epoken en historisk parantes. Genom att i höst godkänna EU:s grundlag, Lissabonfördraget, bäddar riksdagen för att vi kommer att hamna i militära konflikter. Enligt fördraget måste medlemsländerna rusta upp krigsmakten. Om ett land hamnar i konflikt förbinder sig de andra länderna att komma till undsättning.

Vilken fredsorganisation värd namnet upprustar? Om Lissabonfördraget gällt vid invasionen av Irak 2003 så hade risken varit stor att svensk trupp tvingats delta. Femton av de nuvarande EU-länderna deltog på USA:s sida i Irakkriget.

Majoritetsbeslut, där Sverige får mindre än 2 procents inflytande, kommer att bli gällande på område efter område. EU får president, utrikesminister och ambassader runt om i Världen. Ett starkt EU med stormaktsambitioner talar med en röst samtidigt som 27 andra röster tystas.

Med den nya grundlagen, Lissabonfördraget kommer EU:s lagar att gälla i stället för svensk lag inom alla områden som EU vill. EU blir ett Europas Förenta Stater där Sverige är en obetydlig nordlig provins.

Junilistan anser att Europas medborgare är värda ett bättre fördrag än det som nu föreslås. Vi vill begränsa EU:s arbete till att gälla bara ett fåtal gränsöverskridande frågor som miljö och att skapa en väl fungerande inre marknad. EU ska inte sköta allt. Självständiga demokratier kan själva avgöra om, när och med vilka de vill samarbeta. Detta utgör en grund för fred och utveckling i Europa. Det är därför naturligt att vi får folkomrösta om EU-grundlagen, Lissabonfördraget.

Walter Christoffersson, Hans Nilsson, Junilistan

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Läs mer på http://www.newsdesk.se/view/pressrelease/soeren-wibe-i-sydsvenskan-snart-begravs-alliansfriheten-252582
SVD skriver om NATO http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_2124119.svd

1 kommentar:

Anonym sa...

Får man förmoda att kravet på folkomröstning bottnar i en enda sak, nämligena att du är mot fördraget och ser en folkomröstning som en bra chans att få ett nej, för att du vet att folk är negativa per automatik? Det är ett ganska smutsigt politiskt spel som knappast kan sägas främja demokratin. Folkomröstningar används mer och mer som verktyg av fega politiker som inte själva vill ta konsekvenserna av beslut, eller som använder det som ett instrument i sin egen politiska gärning.

För övrigt vore det önskvärt med lite källhänvisningar till allt du skriver. I mina öron låter det mest som den vanliga nej-propagandan som är lite extra tillspetsad och inte säkert behöver ha så mycket med det faktiska innehållet i fördraget att göra.

 
Bloggtoppen.se