Kandidat nr 14 på Junilistans EU-valsedel

Mitt foto
Återerövra demokratin - Halvera EU-avgiften - Folkomrösta om Lissabonfördraget

måndag 9 mars 2009

Jan Andersson (s) - Vilse i pannkakan

Jan Andersson (s) är som vanligt ute och cyklar. I en artikel i dagens Helsingborgs Dagblad försöker han svärta ner Junilistan.

Anderasson ironiserar över att Junilistan skriver röstförklaringar. Röstförklaringar är ett sätt för varje väljare att följa hur deras EU-parlamentariker sköter sig i parlamentet. Jag förstår att Andersson och hans gelikar undviker att ge röstförklaringar. Junilistans röstförklaringar hittar du här.

Andersson försöker ge en bild av att medlemmarna i Junilistans grupp är särskilt klandervärda individer. Sanningen är att det i samtliga av EU-parlamentets grupper finns personer som inte är rumsrena. Läs gärna Jan Å Johanssons bok Svarta får i EU-parlamentet.

Det är mycket liten skillnad mellan de röda och de blå i EU-parlamentet. Båda grupperna arbetar aktivt för att få till stånd ett tvåpartisystem i EU. Ett sätt är att de ständigt försöker öka kraven för att få bilda en grupp i parlamentet. Titta gärna på videon nedan och se hur de stora grupperna minskar oppositionens möjligheter att arbeta.



Talet om att kampen står mellan rött och blått i EU-valet är bara ett spel för gallerierna. Verkligheten är att sossarna och borgarna säger en sak i valrörelsen och sen gör de upp i samförstånd i Bryssel. Läs gärna rapporten Med kluven tunga 3. Den visar hur de svenska politikerna röstat i avgörande frågor. Missa inte bästsäljarna Med kluven tunga och Med kluven tunga 2.

Om inte Andersson tycker att oppositionen har någon roll i ett parlament varför ska vi då ha socialdemokrater i riksdagen. Intressant är att se på videon av Tjeckiens president Vaclav Klaus tal i EU-parlamentet. När han påminner församlingen om hur det går till i en demokrati lämnar många ledamöter lokalen.



Till sist är jag förvånad över att Andersson inte har lärt av historien. Opinionsundersökningar är en sak och valresultat något helt annat. Den 8 juni 2004 publicerade Svenska Dagbladet en opinionsundersökning som visade att socialdemokraterna skulle få 36,2% och Junilistan 2,4% av rösterna i EU-parlamentsvalet. Fem dagar senare kom väljarnas dom. Junilistan fick 14,5 % och tre mandat i parlamentet och sossarna 24,6% och fem mandat. Med det resultatet i minne skulle jag förvänta mig lite mer ödmjukhet. Mycket kan hända på tre månader.

Hans Nilsson, EU-kandidat Junilistan

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer:

 
Bloggtoppen.se