Kandidat nr 14 på Junilistans EU-valsedel

Mitt foto
Återerövra demokratin - Halvera EU-avgiften - Folkomrösta om Lissabonfördraget

tisdag 3 mars 2009

Alla EU-kritiker behövs

Jag var i Dublin i slutspurten inför folkomröstningen om den nya EU-grundlagen, Lissabonfördraget. De stora partierna, med stor kraft och ekonomiskt övertag, försökte skrämma och locka irländarna att rösta ja. På nejsidan fanns idealister som kämpade för att bevara demokratin. En av de mest tongivande på nej-sidan var Decan Ganley och hans nystartade parti Libertas.

Resultatet i folkomröstningen blev ett rungande nej från det irländska folket. EU försökte direkt att hitta förklaringar till valresultatet. Kommisionär Wallström förklarade i tv att ”vi måste analysera varför det blev nej”. Svaret efter att det blivit NEJ i Frankrike, NEJ i Nederländerna och NEJ på Irland är att folk inte vill att det ska bildas ett Europas Förenta Stater. De flesta är trötta på att beslut fattas av anonyma brysslande byråkrater som inte behöver stå till svars inför väljarna.

Libertas har nu beslutat att ställa upp i EU-valet i alla 27 länder. Det är bra. Det skapar ett nytt hopp. Det gick att övervinna EU-maskineriet i folkomröstningen på Irland. Då går det att göra det igen.

I EU-valet för fem år sen la var sjunde väljare sin röst på Junilistan. Vi blev Sveriges tredje största parti och fick tre mandat i EU-parlamentet. Vi har idogt arbetat mot korruption och maktmissbruk. Vi vill minska EU:s budget och halvera Sveriges EU-avgift. Junilistan vill återerövra demokratin och säger nej till Lissabonfördraget.

Europaportalen skriver att det blir en strid om de EU-kritiska rösterna. Det stämmer inte. Det finns tillräckligt många EU-kritiker i Sverige till att vinna valet. Den verkliga utmaningen är att få alla att inse att just din röst är viktig för att få tillbaka demokratin och en samhällsutveckling som vi kan påverka.

Det bästa alternativet är att lägga sin röst på Junilistan. Libertas har en funktion att fylla genom att locka nya väljare att engagera sig. Jag ser gärna att Junilistan får tre mandat i valet den 7 juni och att Libertas får två.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

YA, TA, KB, Svd, YA, TA, KB, SydSV, DN, Bar, HD, Bar, PS, SvD

Inga kommentarer:

 
Bloggtoppen.se