Kandidat nr 14 på Junilistans EU-valsedel

Mitt foto
Återerövra demokratin - Halvera EU-avgiften - Folkomrösta om Lissabonfördraget

söndag 30 november 2008

EU - vägen från demokrati till fåvälde

EU:s problem är att ett fåtal politiker fattar beslut som saknar förankring i Europas länder. Frankrike och Nederländerna röstade nej till EU konstitutionen 2005. Konstitutionsförslaget borde därför vara död och begravet. Politikerna höll en låg profil i två år. 2007 under Tyskland och Angela Merkels ledning dammades det gamla konstitutionsförslaget av, gavs en ny förpackning och presenterades som Lissabonfördraget. Fördraget presenterades som något helt nytt trots att det är till 95% identiskt med det gamla.

Den största skillnaden är att Lissabonfördraget har gjorts oläsbart för att stoppa kraven på folkomröstning. Det fungerade i 26 länder där parlamenten tar på sig rollen som beslutsfattare. Den Irländska konstitutionen tillåter inte att fördraget antas utan folkomröstning. I juni i år röstade irländarna nej med en övertygande majoritet. Eftersom alla EU:s medlemsländer måste säga ja så borde även Lissabonfördraget vara dött och begravet.

I stället börjar en bisarr diskussion bland EU-topparna. ”Vi måste analysera varför irländarna röstade nej.” De försöker på alla sätt hitta olika förklaringar utom den uppenbara; att européerna inte tycker om imperiebyggande och inte vill ha en Europeisk superstat.

Sveriges riksdag blundade för när de godkände Lissabonfördraget. SVT-programmet Debatts undersökning visar att bara en av fem riksdagsledamöter har förstått innebörden av Lissabonfördraget. Fyra av fem riksdagsledamöter gör som de blir tillsagda och trycker på den röstningsknapp som partiledningen vill.

Det är inte svårt att förstå att valdeltagandet i EU-valen blir lågt när det är så tydligt att det inte finns någon demokrati inom EU. Jag påstår inte att EU är diktatoriskt utan det är ett mellanting. EU är ett fåvälde som styrs av de stora länderna med stöd av en kolossal byråkrati, vars största mål är att lägga under sig fler beslutsområden. Gurkorna och jordgubbarna är bara ett symptom på EU:s mastodontsjuka.

Vad är alternativet?

EU borde ta flera steg tillbaka och återgå till att vara ett samarbetsorgan för självständiga nationer. Det är förmågan att ta tillvara den kreativitet som finns på lokal nivå som för utvecklingen framåt. Med Lissabonfördraget gör EU tvärtom och skapar en likriktning som kommer att hämma kreativitet och utveckling i Europa.

Det finns massor med saker som EU kan syssla med. Ett bra exempel inom miljöområdet är förslaget från Junilistan om ett enhetligt pantningssystem inom hela EU. Just samarbete mot gränsöverskridande miljöförstöring och kriminalitet samt att utveckla den inre marknaden är uppgifter som EU ska syssla med.

Skrota den gigantiska apparaten för EU-stöd till jordbruket och regionalstödet, Dessa uppgifter löser länderna bäst själva. Genom att EU återgår till sina basuppgifter så kan vi halvera EU-avgiften. De pengar som blir över kan vi använda till att lösa inhemska problem. Det är skamligt att svenska skattepengar hamnar i form av jordbruksbidrag hamnar i fickorna på storgodsägare och sydländska tobaksodlare. Med mindre pengar i EU-maskineriet kan vi också minska de omfattande bedrägerier och fusk som förekommer idag.

Det är viktigt skapa ett ökat inflytande för de som är kritiska till vart EU är på väg. Vi kan inte acceptera det mantra som ja-till-allting-partierna kommer med; ”Sverige måste vara med fullt ut.” Genom att bara säga ja till allting, oavsett hur tokigt det är, så låter man en liten politisk elit med stöd av sina byråkrat-trupper bestämma allt av vikt.

Det är därför som varje röst i valet till Europaparlamentet den 7 juni nästa år är oerhört viktig. Den som känner uppgivenhet inför EU och av den anledningen inte går och röstar lämnar i praktiken walk-over till imperiebyggarna. Tänk om – tillsammans kan vi visa att europaprojektet är på väg åt fel håll – gemensamt kan vi rösta in konstruktiva EU-kritiker i parlamentet.

Rösta på Junilistan som sedan 2004 funnits i EU-parlamentet och konsekvent arbetat för att ta hem makten över Sverige. Vi vill ha ett Europa med självständiga nationer som samarbetar för att få en bättre miljö och ett bättre välstånd.

Hans Nilsson, Junilistan

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Men de styrande har inte förstått http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2121925.svd
DN - http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=856569

Alliansfriheten är död

EU påstås vara en garant för freden. Det är en av dimridåerna som presenteras för svenska folket. EU inleddes efter andra världskriget för att förhindra att tyskar och fransmän skulle fortsätta att förgöra varandra. Ursprungstanken var god men någonstans på vägen har någonting gått snett.

Sveriges 200-åriga alliansfrihet har framgångsrikt hållit oss utanför två världskrig. Nu är den epoken en historisk parantes. Genom att i höst godkänna EU:s grundlag, Lissabonfördraget, bäddar riksdagen för att vi kommer att hamna i militära konflikter. Enligt fördraget måste medlemsländerna rusta upp krigsmakten. Om ett land hamnar i konflikt förbinder sig de andra länderna att komma till undsättning.

Vilken fredsorganisation värd namnet upprustar? Om Lissabonfördraget gällt vid invasionen av Irak 2003 så hade risken varit stor att svensk trupp tvingats delta. Femton av de nuvarande EU-länderna deltog på USA:s sida i Irakkriget.

Majoritetsbeslut, där Sverige får mindre än 2 procents inflytande, kommer att bli gällande på område efter område. EU får president, utrikesminister och ambassader runt om i Världen. Ett starkt EU med stormaktsambitioner talar med en röst samtidigt som 27 andra röster tystas.

Med den nya grundlagen, Lissabonfördraget kommer EU:s lagar att gälla i stället för svensk lag inom alla områden som EU vill. EU blir ett Europas Förenta Stater där Sverige är en obetydlig nordlig provins.

Junilistan anser att Europas medborgare är värda ett bättre fördrag än det som nu föreslås. Vi vill begränsa EU:s arbete till att gälla bara ett fåtal gränsöverskridande frågor som miljö och att skapa en väl fungerande inre marknad. EU ska inte sköta allt. Självständiga demokratier kan själva avgöra om, när och med vilka de vill samarbeta. Detta utgör en grund för fred och utveckling i Europa. Det är därför naturligt att vi får folkomrösta om EU-grundlagen, Lissabonfördraget.

Walter Christoffersson, Hans Nilsson, Junilistan

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Läs mer på http://www.newsdesk.se/view/pressrelease/soeren-wibe-i-sydsvenskan-snart-begravs-alliansfriheten-252582
SVD skriver om NATO http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_2124119.svd

Ulvskog i fårakläder

I ett försök att blidka folkopinionen har socialdemokraterna lanserat två kandidater, som påstås vara EU-kritiska, till nästa års val till Europaparlamentet. På vilket sätt har dessa två, Anna Hedh och Marita Ulvskog, visat sin EU-kritik?

Anna Hedh röstar, likt övriga socialdemokrater i EU-parlamentet, ja till det mesta utan att reflektera över konsekvenserna för de väljare som kryssade in henne.

Marita Ulvskog visade, i omröstningen om EU:s nya grundlag Lissabonfördraget, likt vargen i sagan om Rödluvan sitt rätta jag. Genom att rösta ja tappade hon masken. En verklig Ulvskog i fårakläder är inte alls någon EU-kritiker. Hon är en helt vanlig ja-till-allt-sosse, utan tanke på att skydda den svenska arbetsrätten.

Glöm inte det, den 7 juni nästa år. I valet till Europaparlamentet är varje röst oerhört viktig. Den som känner uppgivenhet inför EU och av den anledningen inte går och röstar lämnar i praktiken walk-over till imperiebyggarna. Tänk om! Tillsammans kan vi visa att europaprojektet är på väg åt fel håll. Gemensamt kan vi rösta in konstruktiva EU-kritiker i parlamentet.

Hans Nilsson, Junilistan

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Marita Ulvskog har lyckats odla myten om sig själv som EU-kritiker. Så här skriver Helsingborgs Dagblad http://hd.se/ledare/2008/11/30/eu-parlamentarikern-politiker-med/

lördag 1 november 2008

Ett nej är alltid ett nej – utom möjligen i EU

Jag var i Dublin när irländarna röstade nej till EU:s nya grundlag, Lissabonfördraget. Glädjen var stor. Demokratin hade segrat.

Nu hopar sig EU-företrädare, med propagandaminister Wallström och Frankrikes president Sarkozy i spetsen, och menar likt våldtäktsmän att visserligen sa hon nej men menade säkert ja.

Övergreppen på de europeiska demokratierna blir allt tydligare. Irländarna ska rösta om och om igen, tills de har fattat sitt eget bästa och röstat ja. Befolkningarna i Frankrike och Holland, som med övertygande majoritet röstade nej 2005, är redan överkörda av sina egna parlament som godkänt fördraget.

Nu får det vara nog. Européerna vill inte ha en ny militär supermakt som kan matcha USA och Kina. Det är fel att EU:s lagar ska vara överordnad svensk lag. Likriktning av en hel kontinent hämmar utvecklingen.

Lissabonfördraget kan bara träda i kraft om alla 27 medlemsstater godkänner det. Eftersom Irland röstat nej så bör Sveriges regering följa spelreglerna och dra tillbaka fördraget från Riksdagens bord. Alternativet är en folkomröstning där svenska folket får ta ställning.

Riksdagsledamöterna representerar inte folkviljan i den här frågan, utan de kommer att godkänna EU-grundlagen den 20 november. Låt EU-valet nästa år ersätta den folkomröstning du aldrig fick. Rösta på Junilistan, ett EU-kritiskt parti som värnar om den svenska självständigheten och vill att besluten ska fattas så nära medborgarna som möjligt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Margot Wallström har fortfarande inte förstått något enligt Svd http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2121925.svd
DN diskuterar http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=856907, TA, YA

EU - Kejsarens nya kläder

Vilken tidning ska bli först med att avslöja dagens ”Kejsare utan kläder”. Det är uppenbart för den som ser förbi alla dimridåer, att EU inte har något som helst med demokrati att göra. Det handlar om makt och pengar.

De stora länderna roffar åt sig makt på de små ländernas bekostnad. Politiker runt om i Europa jamsar med i förhoppningen att bli upptagen i den skara av icke-folkvald politikeradel som får detaljstyra vardagen för 500 miljoner européer. Ett omfattande fusk innebär att miljarder kronor av EU:s budget förslösas årligen. Skulle media komma på en svensk kommunalpolitiker med fiffel som bara är en bråkdel av det som pågår i EU så skulle det bli ett himla liv och politikern få avgå. De bedrägerier som idag sker i Europa kan fortsätta att ske i tystnad. Bedragarna skyddas av systemet.

Nu är det dags att sluta att acceptera allt som görs i EU:s namn. Vi kan inte fortsätta att säga ja till allting oavsett hur tokigt det är. Låt oss få till stånd en folkomröstning om EU:s nya grundlag, Lissabonfördraget. Använd nästa års val till EU-parlamentet till att rösta in EU-kritiker. Lägg gärna din röst på Junilistan som de senaste fyra åren har bekämpat Brysselbyråkratin. Tillsammans kan vi göra skillnad.
 
Bloggtoppen.se